Jump to content
Simio Forum

Welcome to the Simio Forum

Welcome to the Simio Forum! Experience the full experience of the forum by becoming a Simio Insider! You must be an Insider to post on any forum!

Click_Here_button.png

New Software Release

Our latest release, Simio 11, is here!

mmashaie

Members
  • Content Count

    34
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by mmashaie

  1. Hello, My model has 157 control variables now and it turns out I need about 300 runs per experiment and is at over 90MB. I can leave my experiments to run over lunch or if I’m away from my desk, but what becomes cumbersome is when I have to make a change to my object class, but my computer doesn’t respond when I click on a node, path, station, etc. in the facility window to make a change. So then I have to remove all my objects from the main model and make my changes to the object. When I do this, then I lose all my experiment settings (Set Referenced Property). Also, there is the issue that when I change the physical screening line in the facility window, then if that object is still in the main model, it gets resized. So then I have to remove the object from the main model and drag a new one in, which also makes me lose all my experiment settings. I find that making changes to my model and resetting the experiments is not efficient. Is there anything I can do to avoid all this extra work or is this just part of Simio? I have 8 GB of RAM and an Intel Core processor at 3.10GHz. I'm running Simio version 7.114.1171. I’m due for an upgrade anyway, but don’t actually think I would gain anything compared to what I have with my model now. Thanks. Maryam
  2. Thanks for the reply. I was able to resolve my issue my using a Execute step with the Advanced Option's Token Wait Action set to None (Continue) instead of the default. Thanks to my great Simio coach Bailey Kluczny from Strongside who offered the simple solution.
  3. Hello, I have an entity traveling on a timepath between 2 nodes. While traveling on this timepath, I would like the entity to undergo a process. I assumed I would be able to invoke an Activity Element based on the mouse-over description, but I am unable to find info via SimBits or on the discussion forum on the Activity element and StartActivity and EndActivity steps which I think will be useful for me. I am running version 7.114.11717 and plan on upgrading shortly. Thanks in advance.
  4. Hi, Can I control the “externally visible” option through a process or something similar? I have a model similar to the Facility Model Within Model simbit where I have an object with a bunch of processes. In my main model, I have a Boolean for a resource in the object. If the Boolean variable is set to true, a resource gets used and changes colour based on the action. But if this Boolean is set to false, then I don’t want that resource to be visible in my main model. I’m running version 7.114.11717. I can upgrade if needed. I saw the 2012 post entitled "Ability to toggle externally visible during run-time," but I couldn't get mine to work. Thanks. Maryam M.
  5. Hello, I am creating a chart in my dashboard, but would like the y-axis to be fixed at 170 as the maximum. I need this since I run the model 3 different times in interactive mode with a change to the model each time and would like show the outcomes in a table. The difference in results in hard to see if the scales are different for each run. Thx.
  6. Hi, Is Simio able to do a ticker tape? This would show up in the interactive view of my model. Thanks.
  7. Hello, I would like to do something similar to the AddAndRemoveServerCapacity SimBit and an earlier post entitled "opening servers in a specific order and outputting stats" where servers become available if there are a number of entities waiting in a queue and close when they are no longer needed. The difference is that instead of just a server, I have subclasses (ScreeningLineRsplit and ScreeningLineL). I would like to send my entities to either ScreeningLineRsplit or ScreeningLineL if they are open using the TransferNode, select from list. I set them to be open by creating a state variable called LineOpen_state (true or false) and change the LineOpen_state through an Event in my Process tab. The problem is that my entities are not moving beyond the TransferNode, they just queue up. I believe my issue lies with the Selection Condition that I have entered as: Math.If(Candidate.Node.AssociatedObject.Is.ScreeningLineL, Candidate.Node.AssociatedObject.ScreeningLineL.LineOpen_state == True, Candidate.Node.AssociatedObject.ScreeningLineRsplit.LineOpen_state == True) Thanks in advance for any hints.
  8. I think I may have figured it out with my colleague's help. I failed to mention that I was running an experiment, replicated 10 times, so I believe the extra max and min columns are the infimums (min of mins) and supremums (max of maxs) from all the 10 replicationed runs. Does this make sense?
  9. Hello, When I run an model and filter on the results in the pivot grid I want to see, I end up with more than 1 value for average, minimum, and maximum values. Based on doing some traces while the model is running, I am sure I have identified the correct average, min, and max values (circled in attached figure), but why do have all the extra columns? Thanks in advance.
  10. Hello, I would like to get a confirmation of my understanding on a randomness and seed used to run a model, please. Essentially I want to ensure that running the model many times with a different seed will still output realistic results. When running a model, I notice that if I run it multiple times by hitting play or fast-forward, I get the same results. I assume that the same seed is being used to run the model. My understanding is that if I change the seed, I get a different result. To change the seed, I go to the Run ribbon, Advanced Options, Randomness, and change the replication number. I want to ensure I interpret the mouse-over dialogues correctly. Attached is an image. Thanks in advance.
  11. Thanks very much. I was able to get it to work.
  12. Doc1.docx I’m having an issue with creating a ParentID state variable. I have an add-on process that when a person is created at the source, bags also get created based on a distribution. This all works well. I got this from a post I put on the Simio forum last year. What I want to do is match my person to bag later on based on a variable ParentID, but no matching happens. I did a trace and see that the bags have a non-zero ParentID, but all the pax have ParentID=0. I assumed that in the Assign step highlighted in the first picture is assigning a ParentID to my person, no? I tried a few things, but get errors in other places. Hints? Thanks.
  13. Thanks. Another related question: am I able to insert an auto rotate into a sequence (I want to to do video capture and lay out the camera sequence). Perhaps I can with a newer Simio upgrade? I am expecting to upgrade shortly; I haven't since I was building a model and wasn't sure if it would be backward compatible with the newest upgrades. I had a model that was built on version 4.61.7665 in Oct 2011 that I was unable to run using newer Simio version. Thanks again.
  14. Hi, is there a hot key to auto rotate? I have version 5.94.10525, 32bit. Thanks.
  15. Does an EasyFit to Simio translation exist? From what I know, EasyFit is working on an export to Simio distributions, but in the meantime I was hoping to find some documentation. Thanks.
  16. Very helpful, thanks very much. If I have been given a Pearson5 distribution from Stat::Fit as Pearson5(5,3.78,90.1), but knowing that there is no Pearson5 in Simio and that there is PearsonVI (Pearson6 I assume), can I "translate" Pearson5 with the given parameter values to Pearson6? I am currently running 5.94.10525 (32 bit); I will upgrade to latest version once I know my model is working. Thanks.
  17. I understand that Stat::Fit can export distributions to Simio format. Is this possible for Stat::Fit version 2? If not, is there a "translation" available, similar to the attachment that shows BestFit to Simio? Thanks. Maryam 30-04-2014 1-17-06 PM.pdf
  18. Am I able to copy a subclass along with all the processes, definitions, and settings, rename it something else and override some of the initial things that were copied over? By looking at the Simio discussion forums, it appears that I can’t. But I thought I may be able to using the Copy and Clone from Library to Edit, but I don’t see my subclasses in there.
  19. Hi, Is it possible to have entities queue up on a TimePath? I am able to make them queue up on a Path, but when I change a Path to a TimePath, instead of having entities queue up, they simply "merge" into each other, so physically it looks like there are no entities in the queue, but I know there are since I have a floor label with TimePath1.NumberTravelers.Accumulated that lets me know how many people have queued up. Thanks. Maryam
  20. Hello, Is there such thing as ModelEntity.WaitTime available? I can get a path1.TimeOnLink.average, but I don't quite think that's what I'm looking for. What I want to do is to have a statistic show up in my floor label that shows the number of entities that waited 0.25 hours (i.e. 15 mins) or less. I thought I could do this by creating a process where once my entities enter a transfer node, I would check the time spent on the path, check to see if <= 15 mins and if so, increment my counter. I thought I could have a decide step in my process and I would set the condition ModelEntity.WaitTime <= 0.25, but there isn't a WaitTime. Do I need to create any states? Is this the correct approach? in pseudocode: for each entity going through my transfer node: if ModelEntity.WaitTime <= 0.25 then count=count+1; else do nothing end stat=count/TotalEntities I want to display stat in my floor label. Any ideas or Simbits I can direct myself to? My model is attached. Thanks Maryam mmashaie.spfx
  21. Does anyone know if Simio has something like Input Analyzer, like Arena has? This is where you enter data and you’d be returned the best fit distribution type of the data. Thanks. Maryam
  22. Thanks Christina. I just sent it to the email address you provided.
  23. Thanks Christine. I did take a look at Simio's airport example; however, I thought it looked strange that all of a sudden bags showed up at the screening checkpoint. I wanted to be able to show the passengers and bags walking into the stanchions to get to the screening lines (which I am able to do), but my problem is my passengers and bags are not arriving at the same rate to be batched together before entering the stanchions when I use combiner and a rate table. Why is this? I even changed my arrival rate to say one passenger (and one bag) arriving per second, but the passengers and bags are still not arriving at the same time. How can this be fixed? Or should I not be using combiner and use something else for this purpose? I will try that Decide step in my process. Thanks. Maryam
  24. Hello, I am trying to simulate a passenger screening checkpoint at the airport. As a starting point, I have passengers arriving with bags. The approach I took is one source for passenger entities and one source for bags entities. I used a combiner to join a passenger to a bag. I had each of the sources read the same rate table so that a passenger and a bag would arrive at the same time. My questions are as follows: 1. Is the combiner a good way to do this? Is there a better way to do this? 2. When I run my model, I see that my passengers and bags are not arriving at the same rate, even though I gave a rate table where I have a value for each 15 minute interval. 3. Right now, I have one bag per passenger. How would I get some passengers to have 1 bag, others to have 2, 3? I assume I would have to use some tables and disributions and read that in. Are there any good SimBits that describe what I need to do? I found some information, but really not able to address my second question. Thanks for any input. This forum has been most useful! Maryam
  25. Hi Christine, Thanks for checking. I thought it I upgraded to 5.88 my issue would be resolved with the download symbol, but no. Not only that, but my model turned purple when I ran it (I had to rebuild part of my model). I am able to work around the downloading a symbol by importing it in after doing a separate search in google warehouse, an annoyance, but it works. This was a suggestion by another user who posted to my question as well as my IT dept. I also upgraded to a 64-bit machine. I used to have a 32-bit. I think this may be a reason for the grief since a few other application on my computer started acting up. Also, my AnalysisWorks contact also sent an email regarding this download symbol to Simio. Thanks. Maryam
×
×
  • Create New...